Kvaliteten på emballasje som brukes til pizzaesker må være EK-godkjent.
Kvaliteten på emballasje som brukes til pizzaesker må være EK-godkjent. Det vil si at materialet er godkjent for kontakt med næringsmidler.
Hjemmel i forskriften
EK-sertifikatet tar utgangspunkt i Forskrift om materialer og gjenstander i kontakt med næringsmidler. Denne forskriften baserer seg på EU-direktiver innen det samme området. I hht forskriften skal det foreligge skriftlig dokumentasjon som viser at emballasjen og materialene som benyttes er egnet i kontakt med matvarene. EKs krav til skriftlig dokumentasjon er utformet i samråd med Mattilsynet.
Dokumentasjon som underlag for sertifikatet
EK krever dokumentasjon knyttet til råvarer, fremstillingen av emballasje, migrasjonsgrenser og til sporbarhet:
- Alle plastråvarene skal være i overensstemmelse med positivlister i EU-direktivene og/eller nasjonale lister. Hvis det i listene er ført opp begrensninger, må det gjennomføres analyser.
- EKs «dokumentasjonsoversikt» og andre erklæringer er nødvendig for å sikre at informasjon og dokumentasjon som er fremsendt, gjelder den aktuelle emballasje. Dokumentasjon om råvarene må være yngre enn to år.
- For plast skal EU-direktiv 2002/72/EC inngå som grunnlag.
- Fra årsskiftet 2004/2005 skal også EU-direktivene 2004/1/EC og 2004/19/EC inngå.
- For papp/papir kan det tyske BfR-Empfehlung 36 benyttes som grunnlag for EK-sertifikatet.
Helhetserklæring fra nøytralt institutt
Hvis gjennomgang og kontroll fra andre nøytrale institutter finnes, er det ikke nødvendig med ny omfattende dokumentasjonskontroll hos EK-sekretariatet for å oppnå et EK-sertifikat. Slike helhetserklæringer må imidlertid klart vise hva slags dokumentasjon som er kontrollert og funnet tilfredsstillende, og EU-direktiver som Mattilsynet har implememtert må inngå.
Gyldighet
EK-sekretariatet registrerer og stempler sertifikatet når tilfredsstillende dokumentasjon foreligger.
Det er deretter gyldig i to år.
