Showroom

En kald fisk på tur

Publisert: januar 12, 2021

Den beste sashimilaksen dere har smakt, sa de. Mmm! sa vi. Som skal tåle transport, sa de. Ja vel? sa vi. Vi ser for oss noe med papp og tørris, sa de. Den er grei, sa vi. Omtrent sånn gikk det for seg da Frøya kom til oss for litt over to år siden og ønsket seg en eske som skulle ta vare på lakseloins fra a til å. Eller rettere sagt: fra øya Frøya til butikker over hele landet.

Og når vi snakker om det ypperste innen sashimilaks, er kun den beste transportløsningen god nok. Derfor satte vi oss ned sammen med Øyvind Kiland, daglig leder i Frøyas AS, og forsket videre på hans idé om papp og tørris. Hva hvis vi kombinerte to lag bølgepapp i eske og lokk og bygde et eget lite kammer for tørris, adskilt fra de lekre laksestykkene? Flere lag med luft ville vel gi en minst like god isolasjonsevne som EPS, eller isopor, som vi også kaller det? Tørrisen ville omdannes til gass underveis, og overføre kulde til filetene der nede i esken. Dermed kunne fisken holdes kjølig uten å fryse til, og kartongen kunne i sin tur resirkuleres. Var vi inne på noe skikkelig smart? Jepp. Løsningen vi endte opp med, ble så vellykket at vi vant gjeve priser. Og fisken? Den smaker det samme hjemme hos deg, som den gjorde da den ble fanget.

– Det nyskapende ved emballasjen er at gjenvinnbar papp erstatter EPS for frakt av fiskeprodukter.

Øyvind Kiland, daglig leder i Frøya AS

JA! VI VANT!

På grunn av denne innovative emballasjeløsningen som minimerer avfallsmengden og sørger for optimal kjøling, vant vi Scanstar 2012 og Worldstar 2013. Dét må kunne kalles et par store klapp på skulderen.

Papp og tørris i praksis

Vi er ganske stolte over å kunne slå fast at den innovative emballasjen vår erstatter både EPS-fiskekasser og gel-is. Egentlig er det overraskende enkelt. Men sånn er det jo med de fleste gode løsninger? Prisvinneren består av en eske, et lokk og et innlegg. Alt i samme pappkvalitet – vi kaller det «dobbel-dobbel» – fordi vi kombinerer to lag med bølgepapp. I innlegget er det plass til «snø» av tørris. Når laksestykkene pakkes ute på Frøya holder de en temperatur på 6 grader. Så gjelder det å tilpasse mengden tørris etter vekten på innholdet. Da vil tørrisen kjøle laksen ned til under 0 grader, uten at stykkene får frostmerker eller fryser til. Dette har med bølgepappen å gjøre. På grunn av luftrommet den skaper, synker temperaturen kontrollert og holder seg stabil hele tiden, mens fisken er underveis. Eskene er naturligvis også tilpasset de spesialdesignede kjølecontainerne som ruller avgårde mot butikkdisker og middagsbord. Og når lasten er framme, er tørrisen borte, fisken like fantastisk fersk og eskene klare til å slås sammen og resirkuleres. Vinn-vinn for alle.

Hvem sin idé var det egentlig?

All testing foregikk hos Frøyas AS, og uten Øyvind Kiland hadde ikke akkurat denne esken blitt til. Men det er jo sånn vi liker å jobbe med kundene våre. Tett på. Jo nærmere produktet, desto bedre løsning.

Ruth Nilsen

Markedssjef Emballasje

Eric Müller

Senior KAM

Ruth Nilsen

Markedssjef Emballasje

Eric Müller

Senior KAM